16 June 2023
13:00 pm-16:00 pm
Hege Gerzen
Om dit te vieren staat de toren op vrijdagmiddag 16 juni in de spotlights, met een lezing + film en een bezoek aan de toren. Alle belangstellenden en bezoekers zijn van harte welkom!
Sandra van Lochem, auteur van het boek ‘Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog’ zal een korte lezing met film verzorgen over luchtwachttorens, met speciale aandacht voor deze toren. Aansluitend wordt er een bezoek gebracht aan luchtwachttoren 6H3 Oudemirdum. De gebroeders Jaarsma zullen bij de toren een rondleiding verzorgen en hun toekomstplannen voor de toren presenteren.
Wanneer: vrijdag 16 juni 2023 13:00-16:00 uur.
Waar: De Hege Gerzen, Liemerige Wei 4, 8567 HM Oudemirdum.
Aanmelden: Toegang gratis, graag wel vooraf aanmelden via info@hegegerzen.nl (vol=vol).
70 jaar historie van de toren in vogelvlucht:
Luchtwachttoren 6H3 Oudemirdum (roepnaam ‘Hendrik 3’) is een toren van het Korps Luchtwachtdienst (KLD) uit 1953. Het typische bouwwerk was bedoeld om tijdens de Koude Oorlog laagvliegende vijandelijke Russische vliegtuigen te spotten. Van de 144 torens resteren er in Nederland nog 18, waarvan nog maar één in Friesland.
Dit behoud is te danken aan verschillende inwoners van Oudemirdum. Pieter Buwalda (1908-1994) kwam in 1953, hetzelfde jaar dat de toren werd gebouwd, aan het Huningspaed te wonen. Hij kocht in 1968 de toren van Defensie, toen deze op de nominatie stond om te worden gesloopt. Korte tijd later werd Tjeerd Twijnstra (1937-2022) mede-eigenaar. Beide heren kwamen met het plan om de toren open te stellen voor publiek en er een parkeerterrein met theehuisje bij te plaatsen. Dit is er nooit van gekomen. Wel kon je de sleutel bij Buwalda ophalen. Je deed dan een kwartje in een collectebus voor het goede doel, die bij hem in de gang hing.
Buwalda en Twijnstra verkochten de toren in 1985 aan ‘de Klokkenmaker’ Douwe Muizelaar (1959-2010). Hij kwam met soortgelijke plannen. De toenmalige gemeente Gaasterlân-Sleat noemde de toren echter een bouwvallig obstakel en gaf de voorkeur aan sloop boven enige vorm van exploitatie. Gedesillusioneerd wilde Muizelaar er wel vanaf.
In 1991 verkocht Muizelaar de toren aan zijn neven Douwe, Feite en Sjerp Jaarsma. De gebroeders knapten de toren op en stelden deze in 1992 een aantal jaren open voor publiek. In 2018 hadden ze het 65 jarig jubileum van de toren willen vieren en hun toekomstplannen voor herbestemming van de luchtwachttoren bekend willen maken. Door ziekte en het overlijden van mede-eigenaar Douwe Jaarsma, van hetzelfde ‘bouwjaar’ als de toren, ging dit niet door.
Nu vijf jaar later is iedereen van harte welkom bij het 70-jarig jubileum. Er zullen ook oud-luchtwachters worden uitgenodigd.
Meer historie van deze en andere luchtwachttorens is te lezen in het recente boek: https://www.luchtwachttorens.nl/boek-luchtwachttorens/