Zandwinning

Hieronder op omgekeerd chronologische volgorde informatie over de zandwinningsplannen in het IJsselmeer voor de kust van Oudemirdum.

Maart 2024

Dreiging zandwinning blijft (Balkster Courant).

Februari 2024

DFM: Besluiten college. Notitie reikwijdte en detailniveau programma zandwinning IJsselmeergebied.

Bericht DFM 2020

De gemeente De Fryske Marren kan de zandwinningsfabriek midden in een natuurgebied in het IJsselmeer bij Oudemirdum wel degelijk stoppen als ze zegt dat ze het niet wil. De provincie kan het flatgebouw van 7 verdiepingen en 30 meter hoog, dat 30 jaar lang zand gaat winnen dan nog wel aanwijzen, maar de kans dat dit gebeurt is erg klein. Want, de provincie heeft een jaar geleden een plan (Natura 2000) opgesteld waarin de natuur van het IJsselmeer alle mogelijke bescherming wordt geboden. Ze moet dan wel met hele goede argumenten komen als ze dit plan dan in dat kader nog overeind kan houden.

Met dit zandwinningsplan waarbij flora en fauna worden aangetast, blijft daarvan helemaal niets heel als de Raad van State zich daarover buigt. De Milieu Effect Rapportage waarin geschreven staat dat het allemaal wel meevalt (en die de gemeente nog steeds leidend vindt) met de overlast is bovendien niet geloofwaardig. mBegin van industrialisering van het IJsselmeer. Hij liet weinig heel van het rapport, van de argumenten en van de wijze waarop het bedrijf, de provincie en Rijkswaterstaat de procedure willen doordrukken. Bovendien zei hij dat dit de opmaat is voor een totale industrialisering van het IJsselmeer, terwijl alle partijen continue de mond vol hebben van natuurbescherming.

De gemeente verdient 3 miljoen met de zandwinningsfabriek die dag en nacht het geluid van een opstijgend vliegtuig maakt (in de MER wordt gesproken van een stofzuiger), vissen en vogels wegjaagt omdat er continue bewegingen in het water zijn en het nooit meer donker in het IJsselmeer zal zijn. Voor de omwonenden heeft het bovendien een enorme impact en ook toeristen zullen het gebied voortaan mijden omdat het gedaan is met de rust. ’zo stelden natuurorganisaties en vertegenwoordigers van de bewoners rondom het gebied. In een film over zandwinning IJsselmeer waarin tegenstanders het plan uiteen zetten en hun argumenten geven, is ook een reactie gevraagd aan Smals, de Provincie, Rijkswaterstaat en de gemeente. Die wilden dat niet. Gemeente De Fryske Marren  heeft over dit project veel informatie verzameld en samengebracht op een mini-website (d.d. 04-2024 niet meer online).

December 2020

Ried fan Steat hellet definityf streek troch sânwinning Koninklijke Smals yn Iselmar | Omrop Fryslân (omropfryslan.nl).

Oktober 2020

Persbericht Hoorzitting Zandwinning IJsselmeer bij Raad van State met kaart.

Juli 2019

Verkorte procedure van Smals tegen Raad van State afgewezen.

April 2019

Actiecomité oproep Raad van State.

Maart 2019

Persbericht: IJsselmeer-Petear met Provincie Fryslan.

Februari 2019

Januari 2019

December 2018

November 2018

April 2018

Natuurmonumenten.

Additionele informatie