Lezing ‘Vrouwen van het Friese Verzet’ door schrijver Hessel de Walle

 

Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
Lezing ‘Vrouwen van het Friese Verzet’ door schrijver Hessel de Walle
Details
#
Datum

05 May 2024

#
Tijd

13:30 pm-15:00 pm

#
Locatie

Bezoekerscentrum Mar & Klif

Oudemirdum – Op zondagmiddag 5 mei 2024 om 13:30 uur geeft de schrijver Hessel de Walle een lezing over de rol van vrouwen in het Friese verzet in Bezoekerscentrum Mar & Klif in Oudemirdum. In de Tweede Wereldoorlog speelden tientallen vrouwen als koerierster, pilotenhelper, chauffeur, spion of anderszins een rol in het Friese verzet. In de traditionele verzetsliteratuur blijft het beeld vaak beperkt tot dat van de koerierster. Uit het boek van Hessel de Walle, dat verscheen op 12 april 2024, blijkt dat hun rol veel verder ging.

32 vrouwen
Hoofdpersonen in het boek Vrouwen van het Friese Verzet zijn 32 vrouwen die in Friesland betrokken waren bij het verzet tegen de Duitse overheerser. Voor een deel afkomstig uit deze provincie, maar voor een deel ook uit de rest van Nederland. Deze vrouwen moesten in de oorlog het hoofd bieden aan een wrede bezetter. Maar daarnaast moesten ze ook opboksen tegen een maatschappij waarin vrouwen geacht werden de tweede viool te spelen op het gebied van huwelijk, opleiding en werk.

Strijdbare type
Bijna vanzelfsprekend behoorden deze vrouwen tot het strijdbare type. Een type dat bereid was verzet te plegen op verschillende fronten. Het boek laat daarom niet alleen zien hoe het hen in de Tweede Wereldoorlog vergaan is, maar ook in de periode ervoor en daarna. Het schetst een beeld van de omstandigheden waaronder ze opgroeiden, hoe deze omstandigheden gaandeweg veranderden en hoe deze vrouwen omgingen met hun positie in een door mannen gedomineerde maatschappij.

Kosten en aanmelden
De lezing start om 13.30 uur en de kosten voor deelname bedragen € 5,= per persoon incl. koffie/thee. Opgave is noodzakelijk en kan via nationaallandschap.frl/evenementen.

Bezoekerscentrum Mar & Klif is geopend op dinsdag t/m zaterdag van 10:00 – 17:00 uur en op zondag van 13:00 – 17:00 uur.

Boek Vrouwen in het Friese Verzet. Auteur: Hessel de Walle
Foto: Hessel de Walle