Lezing Landschap en cultuurhistorie laag-Fryslân door geograaf dr. Hans Koppen

 

Laden Evenementen
Lezing Landschap en cultuurhistorie laag-Fryslân door geograaf dr. Hans Koppen
Details
#
Datum

05 November 2023

#
Tijd

13:30 pm-15:00 pm

#
Locatie

Bezoekerscentrum Mar & Klif

Plaats en tijd:
Bezoekerscentrum Mar & Klif
Zondag 5 november 2023, 13:30
Prijs € 5,00 (inclusief koffie/thee), vooraf online aanmelden

Toelichting (Bron: website nationaallandschap.frl)
Een interessante lezing met verhalen over verleden, heden én toekomst van het landschap in het lage deel van Fryslân. Op deze zondagmiddaglezing neemt geograaf dr. Hans Koppen je mee naar het lage deel van Fryslân. Met beelden en verhalen ervaar je wat de achtergrond is en van wat je in het landschap met eigen ogen kunt zien.

Het Nationaal Landschap Zuidwest-Fryslân is uitermate interessant om in te wandelen, te fietsen en, natuurlijk, om doorheen te varen. Zowel bewoners als bezoekers kunnen er hun hart ophalen. Water, oude steden, intieme dorpen, rijke natuur – het is een mooi en inspirerend gebied voor iedereen die is geïnteresseerd in landschap en cultuur. Het Sneekermeergebied grenst aan het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân en laat zien dat de ondergrond, het uiterlijk en de cultuurgeschiedenis grote overeenkomsten vertonen. Niet voor niets worden beide gebieden gerekend tot het lage deel van de provincie Fryslân. Tijdens deze zondagmiddaglezing op 5 november zal de auteur van ‘Om De Meer’, geograaf dr. Hans Koppen, aan de hand van beelden en verhalen het lage deel van Fryslân beschrijven en zo de toehoorders laten ervaren wat de achtergrond is van wát ze in het landschap met eigen ogen kunnen zien.

Boek ‘Om de Meer’
Onlangs verscheen bij de Friese uitgeverij Wijdemeer het boek ‘Om De Meer. Mens, cultuur en landschap rond het Sneekermeer’ van geograaf dr. Hans Koppen. In het boek wordt beschreven hoe het landschap van Laag-Fryslân is ontstaan, hoe mensen zich daar een bestaan hebben opgebouwd en hoe de geschiedenis van dit gebied zich in de loop der eeuwen heeft ontrold. Veenontginningen vanaf de tijd van de Romeinen, het ontstaan van het Sneekermeer en de ontwikkeling van de moderne landbouw, handel en industrie – het komt allemaal in het rijk geïllustreerde boek aan de orde. Ook de Friese binnenscheepvaart en de opkomst van de watersport worden daarin beschreven. De basis van de lezing komt terug in de boek en is verkrijgbaar bij Mar en Klif.