Lezing over werkende molens in Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân – Jan Huls

 

Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
Lezing over werkende molens in Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân – Jan Huls
Details
#
Datum

12 November 2023

#
Tijd

13:30 pm-15:00 pm

#
Locatie

Bezoekerscentrum Mar & Klif

Plaats en tijd:
Bezoekerscentrum Mar & Klif, Oudemirdum
Zondag 12 november 2023, 13:30
Prijs € 5,00 (inclusief koffie/thee), vooraf online aanmelden op www.nationaallandschap.frl/evenementen

Toelichting (Bron: persbericht nationaallandschap.frl)
Op zondagmiddag 12 november 2023 vertelt molenaar Jan Huls van Molen Nijhuizen (Nijhuizumermolen / Monnikenburenmolen) in Mar en Klif verhalen over werkende molens in Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân.

Molens sieren het Friese landschap en zijn daarmee beeldbepalend! Krijg je een tik van de molen als je er kennis mee maakt? Volgens molenaar Jan Huls die deze lezing verzorgt, in de goede zin van het woord wel! Aan de horizon zag men eeuwenlang in alle windrichtingen wel een molen. Nu vervult een enkele nog steeds een belangrijke rol in het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Het zijn prachtige werktuigen die water uit de polder malen, graan malen of hout zagen. Ze hebben er voor gezorgd dat we droge voeten kregen én dat er in de Gouden Eeuw welvaart in ons land kwam.

Een lezing met een tik dus, waarin interesse ontstaat zodat u meer te weten komt. Zien de molens in het Friese land er hetzelfde uit? Zijn er verschillende types? En wat is hun functie en hoe uniek is dat allemaal? Naast het specifieke van met name poldermolens in een schitterend gebied, wordt de lezing doorspekt met doorkijkjes naar de toekomst, zoals verdroging, vernatting, zeespiegelstijging en verzilting. Een lezing met levende monumenten en momenten.

Lezing molens in nationaal landschap Zuidwest-Fryslân bezoekerscentrum Mar & Klif
Nijhuizumermolen, foto: Geertje Posthuma. Bron: Bezoekerscentrum Mar & Klif, nationaallandschap.frl