Excursie Wild en Eetbaar – 26 juli

 

Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
Excursie Wild en Eetbaar – 26 juli
Details
#
Datum

26 July 2018

#
Tijd

10:00 am-13:00 pm

#
Locatie

Bezoekerscentrum Mar & Klif

Sinds er mensen op deze wereld rondlopen, en dat is al zo’n 300.000 jaar, eten ze de planten die
van nature bij hen in de buurt staan. Maar wij 21-ste eeuwers zijn haast vergeten dat we planten uit de natuur kunnen eten. Dat is jammer, want het verzamelen van wilde planten is een heerlijke bezigheid. Je bent in de frisse lucht en in de zon. Je bent in beweging en verwijderd van de dagelijkse stress. Je gebruikt al je zintuigen. En misschien nog het belangrijkst: je voelt weer waardering voor alle prachtige planten die ons het voedsel geven. Het is ook lekker eten, dat verse en net geplukte proef je, naast al de verschillende smaken die de natuur geeft.

Je hebt deze zomer de kans om weer in de schoenen van je verre voorouders te stappen.
Bezoekerscentrum Mar en Klif, IVN Súdwesthoeke en Teepriuwerij en Krûdetún ‘De Reidikker’ organiseren een aantal excursies ‘Wild en Eetbaar’. Proef bijvoorbeeld thee van kleefkruid, het zal je verbazen hoe aromatisch dat is. En neem wat tips mee over het maken van een lekker melange. Je leert ook een flink aantal veel voorkomende eetbare wilde planten uit deze regio kennen, in het bijzonder de planten die van droge voeten houden. Je plukt zelf hier en daar een handjevol en beleeft het genoegen van het proeven. De excursie wordt gehouden op donderdagochtend 26 juli van 10:00-13:00 uur. De kosten zijn 5 euro per persoon opgave is noodzakelijk en kan via www.marenklif.nl.

In de tuin van het Bezoekers Centrum Mar en Klif kun je deze zomer de expositie ‘Wild en Eetbaar’ bekijken. Een eerste kennismaking met het voedsel uit de berm. Zeker als je de wilde planten nog helemaal niet kent is het leuk om daar eerst een bezoekje te brengen.

Om ‘in de smaak’ te komen vast een recept:
Priuwerijke fan wylde salade mei stokbôle

Pluk 4 grutte hannen mingde krûden. Bijgelyks Soere surk (Veldzuring), Hoannepoat (Zevenblad) en Hynsteblom (Paardenbloem). Waskje de krûden en skodzje de druppels derôf. Rier 3 ytleppels swiete jittik , 6 ytleppels aromatyske oalje, 1 ytleppel hunich, sâlt en piper ta in dressing. Rier de wylde krûden troch de dressing en lit in kertierke stean.

Roasterje ûnderwilens in tal plakjes stokbôle, besmaar se mei farske geitetsiis en strui der 2 teeleppels time of oregano of beide oerhinne.

Strui in pear blomkes oer de krûdesalade en tsjinje op mei de stokbôleplakjes.

Bezoekers Centrum Mar en Klif, De Brink 4, 8567 JD Oudemirdum. www.marenklif.nl
Teepriuwerij en Krûdetún ‘De Reidikker’, Murnserdyk 34, 8573 WP Murns
IVN Súdwesthoeke, https://www.ivn.nl/afdeling/sudwesthoeke