Impressies dodenherdenking De Hege Gerzen 8 mei 2024

Op 8 mei 2024 was de herdenking op de Hege Gerzen bij het monument voor de omgekomen Poolse bemanning van de Engelse bommenwerper, een Vickers Wellington met nummer R1322. De herdenking wordt zo dicht mogelijk bij de datum van 8 mei gehouden omdat de bommenwerper in de nacht van 8 op 9 mei 1941 om 01.30 uur is neergeschoten door een Duitse nachtjager en enkele kilometers voor de kust bij Aldemardum (Oudemirdum, Fryslân) in het IJsselmeer stortte.

De namen van de zes omgekomen bemanningsleden zijn: sergeant Jan Piotr Dorman (piloot), sergeant Zdzislaw Gwozdz (co-piloot), lance corporal Ludwik Karcz (boordschutter), sergeant Stanislaw Pisarski (boordschutter), sergeant Henryk Franciszek Sikorski (marconist), flying officer Maciej Wojciech Socharski (navigator).

Het monument is geadopteerd door het Zeekadetkorps uit Lemmer en zij verzorgden de herdenking deze keer in samenwerking met het Belgische Corps des Cadets uit Brussel. Het Zeekadetkorps Lemmer heeft in 2016 ook bij de berging van de bommenwerper geholpen. Zij zorgden voor de catering voor de bergers maar bewaakten vanaf hun oude mijnenveger Ex. Hr. Ms Roermond ook de omgeving om te voorkomen dat onbevoegden de bergingsplek zouden betreden.

De foto’s zijn gemaakt door Rommert van der Veen.