herdenking2020

We zijn samen stil op 4 mei (24-04-2020)

Afbeelding vlag half stok

Stilstaan…

Herdenken op 4 mei ziet er dit jaar anders uit. We doen dit thuis. De reguliere, lokale herdenkingen in onze gemeente kunnen dit jaar niet doorgaan. Dit is heel jammer, vooral ook in het jubileumjaar, maar begrijpelijk. Er zijn geen herdenkingsbijeenkomsten met publiek en ook het gemeentebestuur zal niet bij een herdenking vertegenwoordigd zijn. Een aantal herdenkingscomités kijkt naar een alternatieve invulling, zoals een kranslegging in kleine kring, zonder publiek of het spelen van het Taptoe signaal, dat hoorbaar is via speakers in het dorp. Dit zijn mooie initiatieven.

Thuis herdenken

Wij vragen u om op 4 mei de herdenking thuis te volgen. Er is een provinciale herdenking zonder publiek in de Prinsentuin in Leeuwarden, met een kranslegging door de commissaris van de Koning en de burgemeester van Leeuwarden. Omrop Fryslân zendt deze provinciale herdenking uit rond 20.00 uur. Daarnaast kunt u de Nationale Herdenking met het Koningspaar en premier Rutte volgen op televisie en op internet. Om 19.58 uur wordt het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Blazers kunnen het Taptoe signaal vanaf thuis meespelen. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis mee te zingen.

We zijn samen stil op 4 mei.

Vlagprotocol

Het vlagprotocol is dit jaar aangepast: u mag de (Nederlandse of Friese) vlag op 4 mei de hele dag halfstok hangen, van zonsopgang tot zonsondergang. Dit doen we als blijk van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Op 5 mei mag de vlag zoals altijd de hele dag in top.

We wensen u thuis een goede herdenking en bevrijdingsdag toe.