Blotevoetenpad

Blotevoetenpad

Oudemirdum is sinds half juli 2021 een blotevoetenpad rijker.

De kleinkinderen van Inne Minnes en Minne Minnes de Vries onthulden afgelopen maandag een bord langs de route van Blotevoetenpad Gaasterland ter ere van hun Pakes, de broers Inne Minnes en Minne Minnes waren de laatste Zuiderzeevissers van Oudemirdum. Van links naar rechts: Geertje Wijnja-de Vries, Roelie de Vries, Rika Westra en Inne de Vries. Blotevoetenpad Gaasterland is aangelegd tussen De Hege Gerzen en Sybrandy’s Speelpark en gaat halverwege juli open voor publiek. SJERP JAARSMA

Friesland is een uitstapje rijker: het Blotevoetenpad Gaasterland. Aan de IJsselmeerkust bij Oudemirdum is tussen Sybrandy’s Speelpark en De Hege Gerzen een anderhalve kilometer wandelroute aangelegd.

Op blote voeten volg je de eeuwenoude sporen van bezoekers en bewoners van dit unieke kustlandschap. Halverwege juli gaat het pad open voor publiek. Vanwege de Corona is het pad niet officieel geopend. Pers en genodigden mochten afgelopen maandag wel kennis maken met Blotevoetenpad Gaasterland. Een familie die bijna tweehonderd jaar woonde en werkte in dit gebied is de familie de Vries. De derde generatie, het gezin van Minne Baukes de Vries haalde in 1888 de landelijke pers met de geboorte van hun achttiende kind. Op de Zuiderzee redde hij maar liefst 36 drenkelingen. Nu anderhalve eeuw later krijgt hij hiervoor postuum een eerbetoon door het plaatsen van een bord langs de route van het Blotevoetenpad. Komende maandag is het precies 140 jaar geleden dat één van de achttien kinderen; Minne Minnes werd geboren. Naar hem is een pad vernoemd bij het Oudemirdumer Klif. Samen met zijn oudere broer Inne Minnes waren ze de laatste Zuiderzee vissers van Oudemirdum. Ook zij krijgen een mooi eerbetoon. De borden zijn onthuld door hun kleinkinderen Inne, Roelie en Rika.