Winterwandeling door bos en natuur

 

Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.
Winterwandeling door bos en natuur
Details
#
Datum

17 February 2019

#
Tijd

13:00 pm-16:00 pm

#
Locatie

Mar en Klif

Op zondag 17 februari organiseert Bezoekerscentrum Mar en Klif i.s.m. oud-boswachter Goasse Hylkema wandeltocht door Gaasterland. De start is om 13:00 uur bij Bezoekerscentrum Mar en Klif.

Gaasterlân, het op zandige hoogten (gaasten) gelegen gebied in Sudwest Fryslân, bestaat voor ongeveer 10 procent uit bos. Dat komt overeen met ruim 1000 hectare! In de 19de eeuw bleek de cultuur van eikenhakhout lonender dan kleinschalige landbouw en werden  heide en de armere landbouwgronden bebost. In het begin van 20ste eeuw was het economische klimaat weer veranderd en werden de Gaasterlandse  bossen op grote schaal gerooid. De gemeente kocht in 1927 toen een aantal bossen, waaronder o.a. de Nyemardumerheide, Lycklamabos, Bremerwyldernis, Starnumansbos en Elfbergen om dit natuurschoon veilig te stellen voor bevolking en toeristen. Uiteindelijk werd het beheer van de bossen een te zware last voor de gemeente en in 1976 gingen de gemeentebossen over naar Staatsbosbeheer.
Het beheer is er sindsdien op gericht geweest om de natuurlijke kwaliteiten van de bossen te verbeteren. Staatsbosbeheer streeft naar het behoud van de natuurlijke, landschappelijke en cultuurhistorische waarden en het bevorderen van de recreatieve mogelijkheden. Voor zover deze randvoorwaarden het toelaten worden de bossen ook nog voor houtproductie gebruikt.  Tegenwoordig spreekt men van natuurvolgend bosbeheer. Dit heeft geleid tot zeer gevarieerde bossen met o.a. eik, beuk, berk, den, spar en lariks.

Zondag 17 februari 2019 neemt oud boswachter Goasse Hylkema u graag mee op een lange wandeltocht door de kleurige en geurige sfeerrijke winterse bossen. Als er iemand prachtig kan vertellen over de geschiedenis en de flora en fauna van de vele bos en natuurgebieden in Gaasterland is hij het wel. Tijdens deze stevige wandeling van ca: 8-10 km komt u langs de mooiste plekjes door o.a. het bos Elfbergen en bos en natuurgebied de Wyldemerk.

De tocht start om 13:00 uur en duurt tot omstreeks 16:00 uur. Na afloop gaan we gezellig samen koffie drinken om nog even na te praten. Opgave is noodzakelijk en kan via www.marenklif.nl. Deelname kost € 5,= incl. koffie/thee.